Arrival (2016)

arrival1
Arrival

Ohjaus: Dennis Villeneuve | Pääosissa: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker | traileri | IMDB
Avaruusalus laskeutuu maan päälle. Mitä sitten tapahtuu? Arrival on älykäs scifi-elokuva. Se ei missään vaiheessa muutu hurjaksi toimintaseikkailuksi, vaikka tunnelma tihenee ajoittain todella jännitäväksi, kun katsoja yrittää päätellä mitä tapahtuu. Tämä ei ole huono asia. Jos saman ohjaajan Enemy (2013) on tuttu elokuva, tietää ehkä mitä voi odottaa. Arrival näyttää ja kuulostaa upealta, mutta sen oikea vahvuus on siinä, miten se käyttää hyväkseen elokuvan rakenteiden traditioita ja ajatuksiamme kielestä, muistoista ja ihmisyydestä. Millainen on todellinen kulttuurien yhteentörmäys? Miten elokuvan muoto eli sen kieli vaikuttaa elokuvan ymmärtämiseen?

arrival2
Amy Adamsista ei kerta kaikkiaan voi olla pitämättä. Hän tuo rooliinsa elävää sympaattisuutta ja inhimillisyyttä, näytteli hän sitten lingvistikkoa tai prinsessaa. Todellinen yllätys oli kuitenkin Jeremy Renner, jonka suurimpiin faneihin en todellakaan lukeudu. Ensimmäistä kertaa myös hän näyttäytyi valkokankaalla karismaattisena ja miellyttävänä. Onneksi näin, sillä elokuva pitäytyy päähenkilöidensä tasolla ja maailmaa mullistavat tapahtumat koetaan heidän näkökulmastaan. Avaruusolennoista ei kannata sanoa oikeastaan mitään, koska heihin kuuluva mysteeri on merkittävä osa elokuvan viehätysvoimaa.

arrival3
Erikoismaininta kuuluu upealle soundtrackille, joka on todella kuin toisesta maailmasta. Islantilainen säveltäjä Jóhann Jóhannson on työskennellyt Villeneuven kanssa jo aiemmin ja tykkäsin erityisesti musiikista Sicariossa (2015), mutta Arrivalin soundtrack on kyllä jotain aivan muuta. Se kannattaa kokea elokuvateatterissa. Siellä pääsee oikeuksiinsa myös elokuvan simppeli mutta uskomattoman vaikuttava design avaruusolentojen soikealle tummanpuhuvalle alukselle. Yhteyksiä 2001 Avaruusseikkailuun (1968) on vaikea kieltää. Mielessä kävi myös Close Encounters of the Third Kind (1977). Villeneuven versio ei kalpene klassikoiden rinnalla.


Katso jos olet kiinnostunut… Lingvistiikasta, avaruusolennoista, narratologiasta.

Jätä kommentti