3 naisten ohjaamaa elokuvaa


Kun ihmisiä kadulla pyydettiin nimeämään naispuolisia elokuvaohjaajia, harva osasi nimetä yhtään. Tämä ei sinänsä ole mikään yllätys, koska valtaosa suurten budjettien elokuvista on edelleen (valkoisten) miesten ohjaamia. Toistaiseksi 100 miljoonan dollarin budjetin ovat saaneet vain Patty Jenkinsin Wonder Woman (2017) ja Kathryn Bigelown K-19 The Widowmaker (2002).

Ohjaaja on piirtynyt mieliimme miesten ammattina, koska historiankirjoitusta myöten naisohjaajat on yleensä sivuutettu. Esimerkiksi Lois Weber ohjasi mykkäelokuvien aikakaudella yhtä suosittuja elokuvia kuin D.W. Griffith mutta useimmille hänen nimensä on aivan tuntematon. Hakusana ”director” tuottaa Googlen kuvahaussa tulokseksi pelkästään miesohjaajien kuvia. Tämän vääryyden kunniaksi valitsin esiteltäväksi kolme naisten ohjaamaa elokuvaa, joihin olen viime aikoina ihastunut.


Mustang (2015)
Ohjaus: Deniz Gamze Ergüven | Pääosissa: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu | traileri | IMDB
Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama elokuva kertoo viidestä sisaruksesta, jotka varttuvat vanhoillisessa perheessä eräässä turkkilaisessa kylässä. Tyttöjen villi käytös johtaa ilkeiden juorujen syntymiseen ja perheen pää ryhtyy vastatoimiin suvun kunnian pelastamiseksi. Kaikkein ihmeellisintä elokuvassa on sisarten voimakkaiden keskinäisten suhteiden onnistunut kuvaus. Yhdessä he muodostavat yhden äänekkään ja kesyttämättömän olennon, jolla tuntuu olevan kymmenen jalkaa ja kymmenen kättä sekä paljon hiuksia. Elokuva on raadollisen realistinen aihevalinnan ja erittäin lahjakkaiden näyttelijöiden ansiosta. Tuntuu kuin katsoisi dokumenttia. Toisaalta siinä on paljon unenomaista pehmeyttä, joka on tuttu esimerkiksi Sofia Coppolan Virgin Suicides (1999) -elokuvasta, mihin sitä on usein verrattu, mutta siinä missä Virgin Suicides oli kertomus sisaruksista naapurien poikien näkökulmasta, on Mustang täysin tyttöjen oma narratiivi. Siitä puuttuu Virgin Suicidesia ajoittain vaivannut tirkistelyn tunne.


The Diary of a Teenage Girl (2015)
Ohjaus: Marielle Heller| Pääosissa: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig | traileri | IMDB
Myös The Diary of a Teenage Girl on kasvutarina nuoren naisen näkökulmasta, mutta se on vielä intensiivisempi ja intiimimpi kuin Mustang. Eletään 70-lukua San Franciscossa ja 17-vuotias Minnie sanelee kasetille päiväkirjaansa mitään yksityiskohtia säästelemättä. Huolimatta tarinan rakenteesta se ei kuitenkaan sorru eksploitatiivisuuteen. Elokuvan ehdoton vahvuus on pääosanesittäjän Bel Powleyn uskomaton omistautuminen rooliinsa. Hän on Minnie. Hän näkee ja tuntee kaiken ympärillään niin elävästi ja vahvasti kuin vain 17-vuotias voi. Marielle Hellerin elokuvan tunnelma on välillä päiväunten keveä, välillä synkän myrskyisä. Se on henkilökuvaus, joka sukeltaa ihmissuhdesotkujen lisäksi uskottavasti Minnien pään sisälle. Minnien äidin roolissa nähdään Kristen Wiig ja ensimmäisen rakkauden kohteena Alexander Skarsgård, joka on sattumalta myös Minnien äidin poikaystävä.


Zero Motivation (2014)
Ohjaus: Talya Lavie | Pääosissa: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein | traileri | IMDB
Talya Lavien ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on nähty myös Ylellä nimellä Motivaatio kateissa. Se on kertomus Israelin armeijan alokkaista, jotka on määrätty syrjäiseen autiomaatutkikohtaan ja siellä puuduttavien toimistotöiden pariin. Papereiden silppuamisen välillä pelataan miinaharavaa ja lasketaan päiviä, minuutteja ja sekunteja siviiliin paluuseen. Toimeettomuus on kuin tikittävä aikapommi, kun tytöt alkavat vähitellen kyllästyä toistensa seuraan ja suistua raiteiltaan. Elokuvan huumori on hyvin mustaa ja hienovaraista, vaikka välillä tavaroita heitellään seinille ja elämä tuntuu luhistuvan hahmojen ympärille. Tragikoomisuudessaan se on loistava teos tylsyydestä ja turhautumisesta.

Lisää:
Lista naispuolisten ohjaajien elokuvista (Letterboxd 2016)
The Women of Hollywood Speak Out (NY Times 2015)
Women with a Movie Camera (Sight&Sound 2016)

Jätä kommentti